126141

2022. gada 11. augustā Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā notika režisores Virdžīnijas Lejiņas dokumentālās filmas „Es esmu runājusi. Elvīra Baldiņa” pirmizrāde.
02.09.2022


    
Filmu rosināja uzņemt un to atbalstīja Latvijas Ordeņa brālība, jo abas ir LOB biedres. Notikums nebija ikdienišķs, jo tieši šajā dienā galvenajai varonei apritēja 103 gadi! Iecere par filmu radās Elvīras Baldiņas 100.dzimšanas dienā, kas pirms trijiem gadiem ar lielu sirsnību tika atzīmēta Latviešu biedrības namā, kad aktrise saviem viesiem vēlēja –„Visiem ilgi jādzīvo, jo tas ir ļoti interesanti! Ķēpa jau ir, bet tas nekas.” 

   

Pie šīs filmas režisore V. Lejiņa strādāja trīs gadus, operators bija J.Rēdlihs, kopā ar galveno varoni tika izstaigātas gan daudzas atmiņu, gan šodienas takas. Laiks Elvīru Baldiņu neskar. Kā pati saka – vienmēr  „bijusi lecīga”, teikusi acīs ko domā pie visām varām, aktrise arī par Laiku nav likusies ne zinis. Savu mūžu veltījusi Jaunatnes teātrim, kura diemžēl vairs nav, tādēļ jaunā filma iegūst vēl papildus nozīmīgumu. Tautas īpašu mīlestību Elvīra Baldiņa guvusi skandējot  mūsu tautas dziesmas, aktrises atmiņā to ir vairāki tūkstoši! Latviešu tautas dziesmas aktrise tikusi lūgta runāt  gan cilvēkam šai saulē ienākot, gan no tās aizejot… Pati savu mūžu viņa ietērpj sešās rindiņās: „Lai es gāju kur iedama, Darbiņš man pretī nāca. Darbiņā priecājos, Darbiņā remdējos, Darbiņš man naudu deva, Darbiņš mani godināja.”

  

11.augustā Darbiņš godināja gan unikālo gaviļnieci, gan filmas režisori. Jau piebraucot, Elvīru Baldiņu sagaidīja dziedošs aktieru trio – Mārcis Maņjakovs, Vilis Daudziņš un Artis Robežnieks, viņai parādoties pārpildītajā Misiņa bibliotēkas zālē, uzgavilēja tuvinieki, kolēģi, LOB biedri un citi draugi. Ar milzīgu uzmanību un atsaucību visi noskatījās jauno filmu, tai tika veltīti atzinīgi pateicības vārdi ( arī no galvenās varones puses), kam sekoja Elvīras Baldiņas godināšana un sirsnīgi paldies filmas režisorei Virdžīnijai Lejiņai. Šis darbs ir unikāls ne tikai mūsu valsts līmenī. Šādu precedentu nez vai atradīsim pasaulē vispār. LOB ir gandarīta un lepojas, ka varējusi  arī savu devumu pielikt tās tapšanā. 

                                                                                      Lia Guļevska.




      Atpakaļ
Aicinām


* * * * *

Aicinām visus LOB biedrus 2024. gada 8. jūnijā uz 26. salidojumu Alūksnes novadā.



Kalendārs
<< Februāris 2023 >>
POTCPSSv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

SADARBĪBAS PARTNERI
Rīgas Latviešu biedrība

Rīgas NVO nams

Latviešu virsnieku apvienība

Latvijas Nacionālo Karavīru biedrība

Latvijas Politiski represēto apvienība

Daugavas Vanagi

Latvijas Pilsoniskā alianse

Ziedot.lv